Sanitas Studio

Baan San Kraam ” THE OCEAN JOURNEY ”

Posted in 2013_Baan San Kraam by traeht on April 6, 2014

In May 2014, Baan San Kraam, just won Best Residential Landscape Architecture, Thailand from International Property Awards.

i BaanSanKraam 042r

SEE A REVIEW FROM DESIGN BOOM

http://www.designboom.com/design/sanitas-studio-ocean-journey-baan-san-kraam-thailand-04-25-2014/

SEE A REVIEW FROM LANDEZINE

http://www.landezine.com/index.php/2014/04/baan-san-kraam-sanitas-landscape-architecture/

SEE A REVIEW FROM Landscape Architects Network

http://landarchs.com/stunning-residential-development-brings-beach-residents/

 

w BaanSanKraam 122
Project Name : Baan San Kraam
Completion Date : December 2013
Location : Cha-Am, Petchaburi, ThailandLand
Area : 23,109.96 Sq.m. (13 Buildings, 266 Units)
Landscape Area: 16,158.63 Sq.m.
Client : Sansiri PLC
Design Director : Sanitas Pradittasnee
Project Team : Ronarong Chompoopan, Supavadee Nimawan, Rachaniporn Tiempayotorn,
Amisa Raksiam, Vongvaritt Siwatwarasuk
Architect : Somdoon Architects
Photographer : Wison Tungthunya
Text : Sanitas Studio

 

In 2011, Sanitas Studio was commissioned by Sansiri PLC. to do a master plan and landscape design for residential project on Cha-Am beach, Petchaburi, Thailand. The site locates on Soi Phetkasem9 connected with Petchakasem Road, the main road lining from Bangkok to the south of Thailand. Even though the land is large, only 10% of the land area is actually connected to the beach. Our job is to accommodate landscape design and provide nice atmosphere for 13 buildings in this site. By constraint of the shape of the site, there will be only two buildings, which have a direct view to the beach. It is a challenging task to create the atmosphere, which will let all residents feel they are equally close to the beach.
From the feasibility study, the project need to provide about 266 units in order to make this project feasible and with the local building regulations, the 13 buildings are in a limitation of 12 meters height for building in 200 meters set back from coastal line. Each building was carefully located in consider of priority to the view and privacy with the constraint of building set back.

 

 

 

Untitled-1

 

“OCEAN” CONCEPT
Starting with nautical nostalgia, we envisage the land as an abstract form of the ocean. The abstract ocean would contain different characters of islands and seascape; the jungle, the villages, the floating house and the sea tide. This would create different atmosphere for each cluster of buildings. Then we create 7 clusters of building with their own unique seascape character, from Lobby-beach, Fisherman Village, Modern Jungle, Village-tree house, Village-pool, Connecting beach and floating house.
The landscape design is a simple interpretation of the wave typology. We study the form of sea wave and develop it in the landscape form three dimensionally. It becomes part of the continuous seating, continuous steps, the retaining wall and planters. The gradient color of the sea was reveal through a gentle contour line underneath the water.
People can experience the different character of each area since arrival, from Lobby beach across the water to the Jungle, which surrounded by secluded villages. Before arriving on the beach, there was a large swimming pool and sunbathing terraces.

 

 

w BaanSanKraam 048

 

WAVE TYPOLOGY
From the “ocean” concept, the water body is the key landscape element, which connect all zones together. We studied the natural form of the seascape and interpret it in modern way. In the overall master plan, the form of landscape is a simplification of topography line of the ocean and use it as the landscape language throughout the whole site.
The landscape design is a simple interpretation of the wave typology. We study the form of sea wave and develop it in the landscape form three dimensionally. It becomes part of the continuous seating, continuous steps in the water, the retaining wall and planters. The gradient color of the sea was reveal through a gentle contour line underneath the water.
People can experience the different character of each area since arrival, from Lobby beach across the water to the Jungle, which surrounded by secluded villages. Before arriving on the beach, there was a large swimming pool and sunbathing terraces.

BSK Submission Revise.indd

 

w BaanSanKraam 117

 

w BaanSanKraam 130

 

SITE LAYOUT
At Baan San Kraam, the “Ocean” concept plays the important role and connects all zones together with one unique landscape language of seascape. The water body, where all activities are met, is associated with pathway system and sunbathing deck and is partially adjacent to the balconies of some unit so people can connect to the swimming pool directly.
At Baan San Kraam, Sanitas Studio has created a series of rich detailed for each zone, which become its own internal view and provide a series of outdoor sitting areas, so people can enjoy resting in each unique garden. From the front entrance, the residents could arrive on the Lobby-beach with horizontal line of beach scape, across the water to the Jungle with rustic plants and are surrounded by secluded villages. There is a sunken island for Gym room, so people can exercise with a view of water cascade and having sun-bathing on the roof deck. Before arriving on the beach, there was a large swimming pool and sunbathing terraces.
At Baan San Kraam, Softs planting also plays the important roles; nurturing the space, differentiateing characteristic of each zone, providing shade for outdoor function space and decreasing temperature, which is crucial in tropical country. The existing trees have a big impact on landscape’s atmosphere, especially the beach front area, where there are stunningly mature Rain tree, Flame tree and Tamarind tree.
The landscape zoning was characterized in 8 zones;
1. Lobby Beach
2. Village – Tree house
3. Village – Pool
4. Fisherman Village
5. Modern Jungle
6. Connecting Beach
7. Floating House
8. Beach pool

 

MASTER PLAN

 

CIRCULATION 

At Baan San Kraam, there is a vehicle access from the street with front parking under trellis structure. After arrival at the lobby, people can choose to walk through the main walk way, which connect to all buildings or use the golf cart-service and access from the service way, which run along the periphery. The parking is located at the entrance area and provide service for mechanical room and garbage room.

 

ZONING 

From the “Ocean” concept, we envisage the land as an abstract form of the ocean. The abstract ocean would contain different characters of islands and seascape, which define a collection of resting areas. The landscape zoning was characterized in 8 zones;

1. Lobby Beach

2. Village – Tree house

3. Village – Pool

4. Fisherman Village

5. Modern Jungle

6. Connecting Beach

7. Floating House

8. Beach pool

 

 

 

 

 

Advertisements

WYNE, “THE URBAN SANCTUARY”

Posted in 2012_WYNE, Landscape architecture by traeht on October 22, 2013

In May 2013, WYNE, has won Highly commended from Property Awards, In Landscape Architecture, Thailand Category.

In October 2013, WYNE, has been shortlisted for WAF, World architecture Festival in Singapore, in Landscape Architecture categories. In this year’s jury, we were among 9 great projects; Qunli Stormwater Park:A Green Sponge for a Water-Resilient City by Turenscape, Hariri Memorial garden by Vladimir Djurovic Landscape Architecture, The Australian garden by Taylor Cullity Lethlean + Paul Thompson, including Central Plaza Chiang Rai by Shma Co., Ltd.

SEE A REVIEW FROM DESIGN BOOM

http://www.designboom.com/architecture/sanitas-studio-urban-nature-sanctuary-wyne-03-11-2014/

SEE A REVIEW FROM Domus Web

https://www.domusweb.it/en/architecture/2014/03/12/sanitas_studio_wyne.html

SEE A REVIEW FROM Design Context

http://www.designcontext.net/topics/wyne-il-paesaggio-in-ogni-angolo/

SEE A PROJECT FEATURED ON Architizer

http://architizer.com/projects/wyne/

 

WYNE_Mirror wall texture

Project Name : Wyne Sukhumvit

Completion Date : November 2012

Location : Bangkok, Thailand

Land Area : 4,293 Sq.m.

Client : Sansiri PLC

Design Director : Sanitas Pradittasnee

Design Team : Vongvaritt Siwatwarasuk, Amisa Ruksiam, Ronarong Chompoopan,

Idsared Komanee, Supavadee Nimawan

Architect : DB Studio

Photographer : Chaichoompol Vathakanon

Text : Sanitas Studio

In 2010, Sanitas Studio was commissioned by Sansiri PLC to do landscape design for High rise condominium on Sukhumvit Road. Apart from Landscape design for facility level and garden on ground floor, we were asked for landscape design approach on the facade of 4 storeys carpark building.

Located on Sukhumvit Road, the main road lining from city centre to other part of the country, Wyne Sukhumvit situates at the transition of fast developing area. The fast developing area is a mixture of old shop houses, new developments and convenient transportation but it is far from recreation areas or public parks in 1 kilometers radius. Living in a big city, sometimes creates stress and routine life style.

Sanitas Studio’s proposal was to consider the site as a Sanctuary in itself,

A Sanctuary which is contrast from its surrounding as a jungle of concrete

A Sanctuary which provide the green, fresh air, morning drops

A Sanctuary which residents can feel safe and secure

A Sanctuary which can brighten up residents’s mind from the routine life style

A Sanctuary which can bring the residents home,

A Sanctuary which can bring other dimension to their life; Art, Culture and Nature, and create a garden pause from the city where people can rest, relax, contemplate and retreat from the city life.

Sanitas Studio aims to integrate planting in every possible areas including; a garden walk around the building foot print, a herb garden within a sculpture garden, vertical garden on facade of the building and rustic garden on swimming pool level. The idea was to encourage people to see the important of nature and how it could improve their quality of life.

01 Revealing Topography diagram

02 Revealing Facade diagram

03 Revealing Trellis diagram

LANDSCAPE DESIGN

“REVEALING”

The landscape design was expressed in the form of Revealing of Sanctuary ; the meeting point between nature and manmade. This design emphasizes the important of nature in urban life and questions the current balance between them.
The contrast of contemporary line and the skin of the building with wild plants was composed to provoke the consciousness of decreasing nature.

“The Revealing” was in an action of peeling architectural skin.
The Facade was revealed by folding up stainless steel strips to reveal the vertical sanctuary . The Pool was revealed by peeling strips of timber trellis to reveal the sanctuary.
The sculpture garden was revealed by crafted topography.

WYNE_Reavling Facade

WYNE_Sculpture Berm

SITE PLAN

At Wyne, Sanitas Studio has created a series of rich detailed of garden spaces from the front plaza, a garden walk around the building, sculpture garden, swimming pool garden on 5th floor and sky garden on 27th floor.

At Wyne, soft planting also plays the important roles; nurturing the space, providing shade for outdoor function space and decreasing temperature, which is crucial in tropical country.
Located in city center, the space is limited and under strict regulations. There is 6 meters setback around the building for fire engine access. The area for actual garden is in the corner at the west end of the site. The challenge is to create the garden experience within limited space. Using turf pave on fire engine access is the idea to encourage the garden walk visually.

Sanitas Studio also proposed a vertical garden on the front facade of 4 storeys carpark building in order to create a better environment to surrounding neighbor and decrease the temperature of the building by buffering the glaring heat, and providing ventilation at the same time.
The Landscape areas was located on 3 storeys;

Gardens on Ground Floor Swimming Pool garden on 5th Floor Sky garden on 27th Floor

Z:2 ProjectsS004 Sansiri_Wyne4 Construction Documentation

Gardens on Ground Floor

On ground floor, the whole plan was covered by both strips of softscape and hardscape. This created one large garden pattern that wrap around the building foot print.
The sculpture garden is located in the corner, which provides the quietness and contemplation space for the residents. In the Sculpture garden, the earth was pushed to reveal the water and its topography profile. The crafted berm was marked by stainless steel wall and showed its topography profile. The mirrored finish of the wall marked the existence of manmade structure in nature. In the same time, the reflection of nature on it made the manmade structure disappear.

The reflection, the meeting point between manmade and nature, is the key element in this sculpture garden. It penetrates in the garden, in the same way, man acquires space to live with nature.

Sanitas Studio proposed to have the artwork embedded in the landscape, then let it interacts with people naturally. The same message was hidden behind the artwork; questioning the balance between manmade and nature.
The Mirror wall was located along garden edge, from the first glance it looks as if defining the garden space, then it looks as if it is disappearing with the wind that blows the pixellated mirror pieces.

5th Floor

On the facility level, a large swimming pool was placed in front of the gym room and provided the infinity edge pool and redirect the view to the canal beyond. The sun deck was located next to the changing room and library. The private balcony was screen by a row small trees, which give the privacy and allow the filtered view in the same time.

27th Floor

Having the roof garden on high rise building, the most important concern is to keep it low maintenance. Sanitas Studio propose a simple solution of one rectangular deck to look at city sky line beyond and selection of low maintenance plantings.

Wyne_Pond

REFLECTION, THE MEETING POINT BETWEEN MANMADE AND NATURE, IS THE KEY ELEMENT IN THIS SCULPTURE GARDEN.

IT PENETRATES IN THE GARDEN, IN THE SAME WAY MAN ACQUIRES SPACE TO LIVE WITH NATURE.

WYNE_Sculpture Garden 2

WYNE_Herb Garden

WYNE_Sculture Garden 4

WYNE_Front View of Mirror Wall

WYNE_Side View of Mirror Wall

WYNE_Top view of sculpture garden 2

WYNE_Night View of Pavilion

Wyne_Trellis at Pool

WYNE_Trellis

WYNE_Pool Deck

WYNE_Stepping Pool

WYNE_Tree leaves chandeliers 2

WYNE_Tree leaves chandeliers 1

Siamese Ratcha Kru Condominium, Bangkok, Thailand

Posted in 2012_Siamese Ratcha Kru by traeht on June 19, 2012

Location: Bangkok, Thailand

Landscape Designer: Sanitas Studio

Design Team: Sanitas Pradittasnee with Rachaniporn Tiempayotorn, Amisa Ruksiam, Ronarong Chompoopan and Vongvaritt Siwatwarasuk

Architects: Somdoon Architects

Client: Siamese Asset

Roof garden view

Swimming pool View

Swimming pool and urban farm view

Lobby Entrance View

Front entrance view

Baan San Kraam, Hua Hin, Thailand

Posted in 2011-2012_Baan San Kraam by traeht on April 24, 2012

Location: Bangkok, Thailand

Landscape Designer: Sanitas Studio

Design Team: Sanitas Pradittasnee with Rachaniporn Tiempayotorn, Amisa Ruksiam, Ronarong Chompoopan and Vongvaritt Siwatwarasuk

Architects: Somdoon Architects

Client: Sansiri

Tagged with:

Baan San Kraam Sales Gallery, Hua Hin

Posted in 2011_Baan San Kraam Sales Gallery, Landscape architecture by traeht on March 3, 2012


Location: Bangkok, Thailand

Landscape Designer: Sanitas Studio

Design Team: Sanitas Pradittasnee with Rachaniporn Tiempayotorn, Amisa Ruksiam, Ronarong Chompoopan and Vongvaritt Siwatwarasuk

Architects: Somdoon Architects

Client: Sansiri

Photographer: Wison Tungthunya


King Bhumipol’s Square Competition – Exterior Perspectives

Posted in 2011_King Bhumipol's Square Competition by traeht on June 21, 2011


THE FRONT PLAZA AND STEPS TO ROOF GARDEN


ANOTHER PATH TO THE ROOF GARDEN WITH HERB GARDEN

THE CITIZEN GARDEN WITH VEGETABLE PLOTS




THE ROOF GARDEN

VIEWING BRIDGE – A CONVERSATION WITH SURROUNDED COMMUNITIES

King Bhumipol’s Square Competition (Second Prize)

Posted in 2011_King Bhumipol's Square Competition by traeht on June 18, 2011


DESIGN TEAM

Architects: Supermachine Studio supported by Ardec

Landscape Designer: Sanitas Studio

Design Team: Sanitas Pradittasnee with Rachaniporn Tiempayotorn, Amisa Ruksiam, Ronarong Chompoopan, Vongvaritt Siwatwarasuk

Interior Design: Supermachine Studio

Engineer: EMS consultant

Exhibition design: Supermachine Studio

Exhibition curator: Supamas Pahulo

Mechanic support: Wit Pimkanchanapong

DESIGN PROCESS

“ WEAVING LANDSCAPE ”

The initial idea is to create a working landscape in historic area of Bangkok, which people can really utilize its full capacity as a leisure park and an agricultural park. In relation to Thai cultural landscape, we interpret how Thai garden should be functioned and formulated in the current context. The agricultural pattern and organic form of orchard-plants are essential elements in this working landscape.

The Weaving Landscape was introduced to create areas for interaction between people and the landscape. People becomes an important mechanical device to make the garden function and alive. The flexible plaza and platforms were juxtaposed with rustic plants and opened for occasional events.

All the plants are edible; such as Mango tree, Lime tree, Chilli, Thai basil, Lemon grass, Mint, Lotus, Sugar cane.

URBAN DIAGRAM – PUBLIC OPEN SPACE CONNECTION

URBAN DIAGRAM – WITH CITIZEN GARDEN ON ROOF TOP






 

Siamese Gioia Sales Gallery, Bangkok

Location: Bangkok, Thailand

Landscape Designer: Sanitas Studio

Design Team: Sanitas Pradittasnee with Ginggal Metchanun, Amisa Ruksiam, Ronarong Chompoopan, Vongvaritt Siwatwarasuk

Architects: Somdoon Architects

Interior Design: Somdoon Architects

Client: Siamese Asset

Photographer: Wison Tungthunya




Wyne Sales Gallery, Bangkok

Posted in 2010_Wyne Sales Gallery, Bangkok, Landscape architecture by traeht on January 17, 2011


Location: Bangkok, Thailand

Landscape Designer: Sanitas Studio

Design Team: Sanitas Pradittasnee with Ginggal Metchanun, Rachaniporn Tiempayotorn, Amisa Ruksiam, Ronarong Chompoopan, Vongvaritt Siwatwarasuk

Architects: Supermachine Studio

Interior Design: Design plus Style Co.,Ltd.

Client: Sansiri

Photographer: Wison Tungthunya

 

 

The Mirror wall



Landscape Conceptual Diagram  ” REVEALING “